INFO

VEEL GESTELDE VRAGEN

WAT TE DOEN BIJ EEN OVERLIJDEN?

Contacteer een (huis)arts, die het overlijden zal vaststellen. Neem dan contact op met een uitvaartverzorger.

Bij ongeval of onnatuurlijk overlijden zullen de betrokken (hulp)diensten (spoedarts/wetsgeneesheer/...) het overlijden vaststellen en de naaste familie op de hoogte brengen. Vaak wordt dan een funeraire vervoersdienst opgevorderd om de overledene op te halen en naar een uitvaartverzorger over te brengen. De uitvaartverzorger zal heel wat administratieve zaken, die er ondertussen geregeld moeten worden, voor u uitvoeren. Doch zijn er enkele zaken die u zelf moet en kan regelen, zie hiervoor de pagina: Dingen die je zelf moet regelen.

 

STAAT HET MIJ STEEDS VRIJ DE UITVAARTVERZORGER TE KIEZEN DIE IK WIL?

Ja! U mag ten allen tijde kiezen door wie u de uitvaart laat verzorgen. Niemand heeft het recht u een ondernemer op te dringen. Ook al is uw dierbare al opgehaald en/of opgebaard door een andere uitvaartverzorger. Zelfs dan staat het u steeds vrij een ondernemer naar wens te kiezen.

 

HOEVEEL KOST EEN UITVAART?

De overbrenging, de opbaring, de plechtigheid in de kerk, het crematorium of de aula, de crematie, de gemeente, het drukwerk, de bloemen, de kist, de rouwmaaltijd ... het zijn allemaal factoren die de kostprijs van een uitvaart bepalen. Een correcte prijsopgave is dus meestal zeer moeilijk op te maken. De meeste uitvaarten schommelen qua prijs gemiddeld tussen de € 3000 en € 6000. Maar een meer correcte prijsindicatie kan, na bespreking van uw wensen qua uitvaartzorg, door uw uitvaartverzorger zeker opgemaakt worden.

 

KAN IK MIJN UITVAART VOORAF REGELEN?

Dat kan zeker. Heel veel mensen regelen hun uitvaart op voorhand, ook wanneer ze nog jong en gezond zijn.

Zo bespaart u uw nabestaanden heel wat zorgen en verzekert u zich van de uitvaartplechtigheid die u wenst.

Neem gerust contact op om dit verder te bespreken.

 

IS BEGRAVEN DUURDER DAN CREMEREN?

De prijs van een begrafenis en een crematie is afhankelijk van verschillende factoren. Veel mensen veronderstellen onterecht dat een begrafenis altijd duurder is dan een crematie. Alles hangt af van jouw specifieke wensen. Vergeet ook niet dat er bij een crematie administratieve en logistieke kosten zijn. Kortom: laat u goed informeren door uw uitvaartverzorger voor u een beslissing neemt.

 

HEB IK EEN BEWIJS VOOR DE WERKGEVER NODIG WANNEER IK EEN UITVAART WENS BIJ TE WONEN?

Als werknemer hebt u het recht om van het werk afwezig te zijn, met behoud van loon, voor familiegebeurtenissen. De werkgever moet hiervan liefst vooraf worden verwittigd. Bij het overlijden van een nabestaande mag een werkgever niet vragen om een bewijs van deelname aan de uitvaartplechtigheid. De verklaring van overlijden van de ambtenaar van burgerlijke stand kan als afdoende bewijs worden beschouwd. Sommige uitvaart en gemeentelijke administraties leveren attesten of aanvullende verklaringen af van aanwezigheid op begrafenissen, maar die zijn dus niet noodzakelijk voor het bekomen van klein verlet. Er bestaat geen officieel document dat gebruikt kan worden als aanwezigheidsbewijs. Het gezond verstand van de werkgever zou in principe een akte van overlijden of een rouwbrief aanvaarden. De regelgeving staat uitgewerkt in: Attesten van aanwezigheid op begrafenissen - omzendbrief van 1 september 1994 - B.S. 22.9.1994

 

WAT IS EEN WILSBESCHIKKING?

In de context van een uitvaart die vooraf is besproken, is een wilsbeschikking het draaiboek voor uw uitvaart. Al uw wensen betrefffende uw uitvaart staan hierin tot in de kleinste details beschreven. Deze wilsbeschikking wordt neergelegd bij de gemeente van uw woonst.

Hiervoor kan u ook terecht bij de organisatie LEIF, of uw gemeente/stad.

 

WAT IS EEN CREMATIEKIST?

Een crematiekist is een kist die ontworpen is voor crematie. Deze is eenvoudig en sober van uitvoering.

Een crematie dient in België steeds met kist uitgevoerd te worden die voldoet aan de nodige milieu wetgeving.

 

MAG IK BIJ DE CREMATIE AANWEZIG ZIJN?

De familie mag absoluut aanwezig zijn bij de 'invoer' van de kist. U dient dit vooraf door te geven aan uw uitvaartverzorger.

 

KAN IK IN EEN ANDERE STAD OF GEMEENTE BEGRAVEN WORDEN?

U mag begraven worden in de stad of gemeente waar u gedomicilieerd of overleden bent. Indien u in een andere stad of gemeente begraven wil worden, kan dat meestal op voorwaarde dat u een extra taks voor niet-inwoners betaalt. Daarnaast word u soms ook verplicht om een concessie aan te kopen.

De modaliteiten hiervan verschillen van stad tot stad en van gemeente tot gemeente.

 

MAG IK ZELF EEN DOODSKIST MAKEN?

Dat mag, maar de kist moet wel voldoen aan de huidige milieunormen die de Vlaamse regering heeft opgelegd (geen mdf of andere triplexplaten waarin giftige lijmen verwerkt zijn, uitsluitend lak en vernis op waterbasis, geen binnenbekleding uit zink of lood). U moet ook de maximumafmetingen respecteren en ervoor zorgen dat de kist voldoende sterk is. Uiteraard staat het u vrij om bij de uitvaartverzorger een kist te kiezen naar uw wens. De uitvaartverzorger mag u dus geen kist opdringen naar zijn eigen keuze.

 

MAG IK IN EEN BUITENLANDSE KIST BEGRAVEN WORDEN?

Neen. Buitenlandse kisten voldoen niet aan de normen voor kisten die de Vlaamse regering heeft opgesteld.

Die kisten mogen dus niet gecremeerd of begraven worden. Daarom moet er bij een repatriëring altijd een nieuwe kist worden aangekocht.

 

MAG IK DE AS VAN MIJN DIERBARE THUIS BEWAREN?

Ja, dat mag, als de overledene een aanvraag tot thuisbewaring op de gemeente heeft laten registreren. Ontbreekt die registratie? Dan moeten alle betrokken familieleden samen een aanvraag doen.  U mag/kan ook een deeltje van de as vragen voor een mini urne, juweel, fotokader of ander aandenken,...

 

KAN/MAG IK DE AS VAN MIJN DIERBARE IN MIJN EIGEN TUIN UITSTROOIEN OF BEGRAVEN?

Ja, indien de tuin uw eigendom is. Is dat niet zo? Dan moet u een schriftelijke goedkeuring krijgen van de eigenaar. Ook op een aantal openbare plaatsen zijn er voorzieningen om uw dierbare uit te strooien. Zo heeft de stad Antwerpen bijvoorbeeld een vaste strooiplaats voorzien aan de Schelde. U kan hiervoor best uw uitvaartverzorger raadplegen.

 

KAN DE OVERLEDENE OOK THUIS OPGEBAARD WORDEN?

Meestal wordt de overledene op vraag van de nabestaanden en met respect voor elke levensbeschouwing, opgebaard in het funerarium van de uitvaartverzorger. Als u de behoefte voelt om thuis afscheid te nemen van een dierbare, dan wordt de overledene met uiterste zorg gekleed en opgemaakt volgens uw wensen. Hou niettemin rekening met een aantal factoren. Een zogenaamd bed met koeling staat niet altijd garant voor optimale bewaring. Bovendien moet u ook rekening houden met de ontvangst van familie, vrienden en kennissen tijdens de rouwbezoeken. Dit kan erg belastend zijn in een periode waarin het rouwproces veel energie van u vraagt.

 

MAG IK IETS DIERBAARS BIJ DE OVERLEDENE LEGGEN?

Zelfgemaakte tekeningen, brieven of dierbare voorwerpen mogen mee in de kist op voorwaarde dat ze voldoen aan de milieuwetgeving.